Praktijk jij en ik I Hulp bij scheiding
Voor jongeren 


Het gaat gewoon even niet goed. Je voelt je wat meer down dan anders, je bent stiller of juist sneller boos, je piekert veel of slaapt slecht. Jouw ouders zijn van plan om te scheiden, zijn net gescheiden of al even gescheiden en je hebt er last van. Of er is een nieuwe partner van jouw vader of moeder in het leven gekomen en wat moet je hier nu mee?

Dan kan het fijn zijn om het er met iemand over te hebben. Iemand die je niet kent, die er alleen voor jou is en waar het ook blijft.  Dit alles om ervoor te zorgen dat het beter met je gaat. Dat je meer rust kunt voelen, maar ook meer grip krijgt op de situatie waar je nu in zit: hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Dat jij lekkerder in je vel gaat zitten, niet alleen op dit moment maar ook in de toekomst. 

 

Wat kan ik voor je betekenen?

Door samen naar de situatie te kijken waarin je nu zit, kan ik je helpen om hiermee verder te gaan.
En dat doen we op jouw manier. Vind jij het fijner om te praten aan een tafel, dan doen we dat.  Helpt het jou meer om tijdens dat praten actief of creatief bezig te zijn, dan doen we dat. Jij bepaalt de vorm waardoor jij je op je gemak voelt. Het is allemaal al lastig genoeg!
Je mag van mij verwachten dat ik naar je luister. Ik zal je vragen stellen waarbij ik geen juiste, goede of mooie antwoorden verwacht. We kijken naar jouw antwoorden en wat jij hiermee wil. Tijdens de begeleiding zal ik gebruik maken van verschillende werkvormen zodat het niet alleen maar droog praten is. Weet wel dat we alles in overleg doen, het moet passen bij jou en wat jij wil. 
Door mijn eigen ervaring begrijp ik je maar al te goed! Hierdoor kunnen we al snel verder kijken: wat heb jij nodig in de situatie waarin je nu zit? Want deze heb je (helaas) niet altijd zelf te bepalen, hier heb je wel mee om te gaan. 

Soms weet je zelf dat je even iemand nodig hebt. Soms moet je van je ouder(s) contact met me opnemen omdat ze denken dat het beter voor je is. Geef het een kans!

Werkwijze en kosten
We starten met een (kosteloos) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen en bespreken we kort jouw situatie. Na dit kennismakingsgesprek bedenk jij voor jezelf of ik degene ben die bij jou past.
Voelde je een klik? Dan maken we een nieuwe afspraak. Doordat het een persoonlijk proces is, is de tijdsduur ook erg persoonlijk. 
Een gesprek duurt gemiddeld een uur. Kosten zijn 60,- per uur excl. BTW.  Hier zit de voorbereiding en de verslaglegging bij inbegrepen. 
Waar deze gesprekken plaats zullen vinden, bespreken we samen zodat hij oké voor je is. 

Praktijk jij en ik mag zich PGB-aanbieder noemen. Daarnaast vergoeden enkele zorgverzekeraars de kosten die gemaakt worden. Het is raadzaam om navraag te doen bij de zorgverzekeraar zodat je weet wat je mag verwachten. 
 


Wat doet een scheiding met jongeren?

Jongeren van 12 tot 16 jaar
De jongere is op zoek naar zichzelf en dat is een pittige klus. Zeker omdat het een fase is van grootse lichamelijke en emotionele ontwikkeling waarbij hij op zoek is naar zelfstandigheid. En dit brengt veel verwarring met zich mee. Door de scheiding wordt deze periode nog verwarrender. Dit kan hem belemmeren in zijn zoek- en experimenteertocht.
Jongeren weten over het algemeen dat zij niet schuldig zijn aan de scheiding. Ze zijn geneigd om hun ouders verantwoordelijk te stellen en accepteren een scheiding niet zomaar. Een jongere is geneigd om partij te kiezen voor één van hun ouders wat hen een gevoel van houvast geeft. 

Jongeren in deze leeftijd kunnen doen als of de scheiding hen niet raakt maar kunnen daarbij wel hun overbezorgdheid laten zien over een jonger broertje/zusje. Jongeren kunnen door hun houding alle hulp van ouders (volwassenen) afwijzen. Dit maakt ze dan juist extra kwetsbaar voor het verwerken van de scheiding en eventuele negatieve invloeden. 
Liefde en seksualiteit zijn belangrijke onderwerpen in deze fase. Door het ervaren van de keerzijde van de liefde kan de jongere zich eerder en heftiger gaan afzetten tegen zijn ouders. 

Jongeren van 16 tot 18 jaar
Doordat de jongere nu wat meer met een afstand naar zichzelf en de situatie kan kijken, lukt het hem beter om de scheiding in rationeel opzicht te begrijpen. Een eigen mening begint steeds meer vorm te krijgen door zijn eigen innerlijke kompas, er ontstaat meer een eigenheid.
Hierdoor is de jongere minder afhankelijk van de situatie waardoor hij zelfstandiger en met meer eigen oplossingen kan komen om voor zichzelf te zorgen. Maar dit is niet voor iedere jongere weggelegd. Verdriet kan op deze leeftijd erg groot zijn en voor schade in de ontwikkeling en in relaties zorgen. Juist iemand die een neutraal persoon is kan erg helpend zijn. 


Voor ouders 
Ouders zijn eerder geneigd om hun wat oudere kind te betrekken bij de problemen die er spelen als bij een vechtscheiding. Dit kan ertoe leiden dat de jongere zich te verantwoordelijk gaat voelen voor zijn ouders (parentificatie). Dit met als risico dat de jongere in latere relaties te afhankelijk wordt van mensen met emotionele of psychische problemen. Houden van is voor een jongere hetzelfde als zorgen voor. 

Een jongere kan de neiging hebben om gevoelens te dramatiseren. De onderliggende emoties zijn wel echt. De ene keer is de jongere een wandelende tijdbom en de andere keer trekt hij zich meer terug door de heftigheid van de scheiding. Gevoelens van nergens meer zin in hebben, doen alsof hij gelukkig is en zich echt niet meer gelukkig voelen zijn zorgelijke signalen. 

Voor ouders kan het daardoor erg lastig zijn om een ouderschapsplan op te stellen. Een jongere kan zich verzetten tegen alle regels en afspraken. Toch mag de vormgeving en de uitvoer van de omgangsregeling nooit alleen op zijn schouders rusten.