Praktijk jij en ik I Hulp bij scheiding
De kinderen scheiden mee

Naast individuele coaching biedt Praktijk jij en ik ook een groepsprogramma aan. 

Groepsprogramma 'En de kinderen scheiden mee'.
In groepsverband biedt Praktijk jij en ik het programma 'En de kinderen scheiden mee' aan. Een programma van een dagdeel wat herkenning geeft voor kinderen, ze veel horen en leren veel van elkaar waardoor er een gevoel van ik-kan-er-beter-mee-omgaan ontstaat. Maar ook versterkt het de band met jullie kind want ouders worden bij dit programma beiden betrokken. 
'En de kinderen scheiden mee' maakt gebruik van de methodiek Het Zandkastelenprogramma. Deze methodiek (welke effectief bewezen is) wordt tijdens een dagdeel durend programma aangeboden en is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Tijdens dit dagdeel ontmoeten kinderen leeftijdsgenootjes die hetzelfde meemaken als zij in een veilige, rustige en open sfeer.
Door het volgen van dit programma beseffen kinderen dat ze niet de enige zijn, dat het normaal is om bang te zijn, boos, verdrietig of in de war.

Data en locatie
De locatie is Kinderopvang Hiep Hooi, Sijpseweg 21 in Elsendorp.
Data voor najaar 2020 wordt aan gewerkt. 


Inzet ouders
Wat het programma zo krachtig maakt is de medewerking van beide ouders. Deze is nodig om jullie kind te laten voelen dat jullie er voor ze zijn. En dat geven jullie ze ook mee, je hoopt dat ze dit ook altijd in hun achterhoofd hebben maar juist bij dit programma wordt het sterker.
Welke medewerking vraagt het programma van jullie?
Het vraagt dat beide ouders toestemming geven dat hun kind(eren) deelnemen aan het programma. 
Deelname aan de ouderavond is een vast onderdeel. Tijdens deze ouderavond staan we stil bij wat scheiden betekent voor kinderen, wat dit voor gevolgen kan hebben in de ontwikkeling en hoe je hier het beste mee kan omgaan. Ook wordt de inhoud van het dagdeel voor de kinderen uitgelegd en mijn rol als coach. Deze ouderavond duurt 1,5 uur. 
Als laatste worden jullie beiden verwacht tijdens het laatste half uur van het dagdeel. Dan presenteren de kinderen aan jullie wat er tijdens het dagdeel geleerd is. 

Daarnaast richt het programma zich ook op:
- het opdoen van vaardigheden op het gebied van jezelf uiten en problemen oplossen
- het leren uiten van boosheid en andere emoties
- het meer inzicht krijgen in de realiteit van een scheidingssituatie
- het leren kennen van eigen unieke eigenschappen en sterke kanten. 

Wat mag je van mij verwachten?
Als begeleider van dit programma mag je van mij verwachten dat ik naar je luister, je begrijp en dat je mag zijn wie je bent. Ik ben een rustig persoon en ik zal ervoor zorgen dat jij je prettig én op je gemak voelt bij mijn begeleiding maar ook in de groep. Dit geldt ook voor de ouders.
Ik kan me voorstellen dat jij je heel kwetsbaar voelt als je met andere ouders deelneemt aan dit programma. Weet dat ik rekening houdt met privacy en persoonlijke omstandigheden. Deze zullen nooit bij naam en toenaam gedeeld worden. 

Kosten
Kosten zijn 85,- per kind. Voor het 2e kind uit hetzelfde gezin is het 75,-. 
Dit bedrag omvat de ouderavond en het dagdeel waarbij er lekkers aanwezig zal zijn en worden er materialen mee naar huis genomen.
Kosten voor het programma voor broertjes en zusjes apart bespreken we samen en is afhankelijk van de gezinssamenstelling.  

Benader me gerust voor vragen of meer informatie. Zie ook de folder hieronder. 


Lijkt jullie een groepsprogramma minder geschikt maar staat de methode jullie wel aan? 
Eén op één begeleiding is ook mogelijk of begeleiding voor broertjes en zusjes samen.